Gevraagd - Documenten van razziaslachtoffers - Rotterdam - Razzia Monument Rotterdam
1840
post-template-default,single,single-post,postid-1840,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Gevraagd – Documenten van razziaslachtoffers – Rotterdam

razzia rotterdam 1944

Gevraagd – Documenten van razziaslachtoffers – Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is voor haar collectie op zoek naar originele documenten van of over Rotterdamse razziaslachtoffers. 

Foto: Razzia Rotterdam, november 1944 (H.F. Grimeyer)

Ter aanvulling van de collectie ontvangt Stadsarchief Rotterdam graag brieven, dagboeken, verslagen, foto’s of tekeningen van slachtoffers van de razzia van november 1944. Deze moeten zijn gemaakt tijdens de dagen van de razzia, de gedwongen tewerkstelling of de bevrijding. Het gaat daarbij niet om Duitse paspoorten of andere officiële documenten. Het archief verwerft altijd het originele document, dus geen (digitale) kopie. Na opname in het archief, wordt het voor onbepaalde tijd bewaard. Onderzoekers en geïnteresseerden kunnen in de toekomst de getuigenissen uit de eerste hand raadplegen.

Documenten aanbieden

Bezit u een dergelijk document en wilt u dat aanbieden aan het Stadsarchief, dan kunt u dat online melden. Daarna wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Wanneer u documenten schenkt, wordt een overeenkomst opgesteld waarin staat dat het archief het materiaal mag publiceren en hergebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Bijvoorbeeld voor de website Oorlogsbronnen waar oorlogsarchieven van verschillende instellingen aan elkaar zijn gekoppeld. Deze zijn publieksvriendelijk doorzoekbaar en inzichtelijk gemaakt.

Archief over de Arbeitseinsatz 

In de loop van 2023 zal de dataset van het Rode Kruis-archief over de Arbeitseinsatz toegankelijk zijn via de website Oorlogsbronnen. Dagboeken en andere egodocumenten zouden daarop een mooie aanvulling zijn. Zie voor meer informatie over dit project van het Nationaal Archief: Project Arbeidsinzet: alle documenten zijn ingevoerd! | Nationaal Archief