Kamp Amersfoort en de razzia - Razzia Monument Rotterdam
2795
post-template-default,single,single-post,postid-2795,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Kamp Amersfoort en de razzia

Kamp Amersfoort en de razzia

Na de razzia worden vanaf de verzamelplaatsen de opgepakte mannen te voet, trein, schip of fiets weggevoerd. Een deel van hen komt in Amersfoort terecht. Daarvoor waren een viertal locaties als opvang aangewezen: de Maria Stichting, Kamp Waterloo, de Waterloo-kazerne en Kamp Amersfoort.

Vanaf augustus 1941 zaten er in Kamp Amersfoort verschillende categorieën gevangenen zoals verzetsstrijders, communisten, onderduikers van de Arbeitseinsatz, gijzelaars, ca. 2.500 Joden, Amerikaanse staatsburgers, Jehova’s getuigen, Sovjetkrijgsgevangenen, zwarthandelaren en slachtoffers van razzia’s. In totaal hebben ongeveer 47.000 gevangenen in Kamp Amersfoort gezeten.

Inmiddels heeft een onderzoeksteam 35.900 gevangenen kunnen identificeren op basis onder andere memoires, transportlijsten, proces-verbalen etc. Onder de nog niet geïdentificeerde gevangenen zitten mannen uit Rotterdam die na de razzia slechts enkele dagen in Kamp Amersfoort hebben gezeten, maar niet werden ingeschreven in de kampadministratie. Wie waren zij? Waar zijn zij na hun verblijf in het kamp terechtgekomen?

Om de identificatie van de groep Rotterdammers mogelijk te maken vraagt het onderzoeksteam van Nationaal Monument Kamp Amersfoort uw aandacht en medewerking. Mocht u bekend zijn met iemand die in Kamp Amersfoort – als slachtoffer van de razzia Rotterdam – heeft gezeten dan stellen zij het op prijs wanneer u dit wilt delen. Het gaat om de volgende gegevens:

  • Voornaam en achternaam van de persoon
  • Geboortedatum
  • Ondersteunend bewijs in de vorm van documenten, zoals brieven en memoires van de gevangene zelf. Dit is zeer belangrijk omdat de onderzoekers met “van horen zeggen” helaas niet veel kunnen
  • Het gaat nadrukkelijk om Kamp Amersfoort, de overige drie locaties blijven in dit onderzoek buiten beschouwing

Mocht u van mening zijn dat u kunt helpen, wordt u vriendelijk verzocht een mail te sturen naar het onderzoeksteam, met de gevraagde informatie over het razzia-slachtoffer. Na ontvangst van de mail wordt contact met u opgenomen.  Alvast dank voor uw medewerking.