Verhaal van mijn vader - Razzia Monument Rotterdam
2810
post-template-default,single,single-post,postid-2810,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Verhaal van mijn vader

Verhaal van mijn vader

In het project “Verhaal van mijn vader. Plaatsen van scheiding, worden plaatsen van verbinding”, staat de grote razzia van Rotterdam en Schiedam centraal. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar de mannen en jongens uit Charlois die na de razzia zijn gedeporteerd via de Sluisjesdijk. Die locatie, waar de autobusgarage voor de RET nog in aanbouw was, werd tijdens de oorlog door de Duitse bezetter ingenomen en tot verzamelplaats gemaakt.

Foto: 1946 – Autobusgarage RET in aanbouw (Stadsarchief Rotterdam).

De Zoek naar Schittering en Verhaal van mijn vader

De Zoek naar Schittering organiseert “Verhaal van mijn Vader”, op initiatief van beeldend kunstenaar Fenneke Hordijk. Zij is de dochter van Leendert Hordijk, die als 18-jarige werd gedeporteerd naar Mühlheim a/d Ruhr. Het project focust op persoonlijke verhalen zoals die van Leendert en verder op de gevolgen voor de achterblijvers en nabestaanden. Daarbij wordt de doorwerking belicht van de razzia bij de mannen, binnen hun families tot op de dag van vandaag. De locatie Sluisjesdijk is het derde aandachtspunt van het project.

klik voor meer informatie over het project

Verdere activiteiten

Voorafgaand aan de start van het project wordt op 9 november op het gebouw aan de Sluisjesdijk een geveltekst en een paneel aangebracht met fragmenten van de verhalen van Leendert Hordijk en zijn lotgenoot Pieter van Zijl.

Van 9 november tot en met 1 december 2024 is er een uitgebreid programma met activiteiten. Er zijn onder meer vertoningen van documentaires, lezingen, een luistervoorstelling, workshops en wijkwandelingen. De activiteiten zijn allemaal gratis (o.v.). Voor sommige activiteiten is reserveren wel verplicht.

Stichting de Zoek naar Schittering is een partner van Stichting Razzia Monument Rotterdam. Wij vonden elkaar in het belang dat we hechten aan het markeren van de verzamelplaatsen in de stad en het levend houden van de geschiedenis van de razzia.