Glazuren en bakken - Razzia Monument Rotterdam
1866
post-template-default,single,single-post,postid-1866,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Glazuren en bakken

Glazuren en bakken

Graag nemen we u elke editie mee in de voortgang van de realisatie van het monument. In het atelier van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Anne Wenzel is na de vormgeving inmiddels een geheel nieuwe fase aangebroken. Er is een start gemaakt met het aanbrengen van het glazuur en het bakken van de elementen. Dat gaat niet zomaar en vergt soms veel gepuzzel. 

Anne Wenzel vertelt: “Kortgeleden gingen de laatste stukken van het beeld voor de laatste glazuurstook in de oven. Daarbij hadden we een zware tegenvaller, omdat een glazuur waar wij eerder mee geglazuurd hebben ineens onaangekondigd in receptuur door de producent veranderd was. Dat heeft te maken met schaarste voor een aantal keramische grondstoffen waardoor de prijs fors steeg. Om de kosten te beperken, heeft de producent de samenstelling van het glazuur veranderd. Het gevolg was dat wij ineens de stooktemperatuur moesten aanpassen. Dat had tot gevolg dat andere glazuren zich niet gedroegen als we gewend zijn. Hoe dan ook. Inmiddels is alles opgelost. De glazuurlaag wordt uiteindelijk prachtig!

De onderdelen van het beeld van de man zijn ondertussen goed aan het drogen. Wij zetten ventilatoren in, die warme lucht rond de stukken blazen. Daardoor wordt alles sneller, maar goed gecontroleerd droog. In de loop van mei gaan de eerste stukken daarvan voor de eerste bisquit stook de oven in. Daarna worden ook die geglazuurd. Dat kunnen we naar verwachting in de volgende nieuwsbrief laten zien.”

Foto’s: Lotte Stekelenburg

Genummerde elementen liggen klaar om te worden gebakken.

Laatste voorbereiding voorafgaand aan het bakken.

Elementen in de oven.

 

 

 

 

 

Gebakken elementen worden samengevoegd voor het glazuren.

Het aanbrengen van glazuur op het beeld van de vrouw na het bakken.