Gevraagd - Documenten van razziaslachtoffers - Schiedam - Razzia Monument Rotterdam
1641
post-template-default,single,single-post,postid-1641,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Gevraagd – Documenten van razziaslachtoffers – Schiedam

Gevraagd – Documenten van razziaslachtoffers – Schiedam

Op 10 november 2024 is het precies 80 jaar geleden dat er tijdens de razzia duizenden Schiedamse mannen uit hun huizen zijn gehaald om gedwongen in Duitsland te werken.

 

Het Gemeentearchief Schiedam wil erachter komen wat het specifieke verhaal van de Schiedamse dwangarbeiders is.

Hoe zijn ze opgehaald en vervoerd? Waar kwamen ze terecht en wat voor soort werk deden ze? Ook de terugtocht en de aankomst thuis gaan we in kaart brengen. Om de totale situatie te kennen, willen we ook de thuissituatie achterhalen van de achterblijvers. Verslechterde de toestand voor hen nog erger door het vertrek van mannelijke gezinsleden? Er zijn ook mannen ontsnapt aan de razzia. Welke strategie lag hieraan ten grondslag? Of was het vooral geluk? Er zijn verhalen van mannen die op weg naar Duitsland of tijdens hun verblijf in Duitsland zijn gevlucht. Zijn er ook zulke verhalen van Schiedammers?

Persoonlijke documenten

Het archief is vooral op zoek naar persoonlijke documenten zoals dagboeken, brieven, Duitse passen of papieren. Deze emotionele bezittingen hoeft u niet af te staan, deze scannen we snel en zorgvuldig, zodat u ze zo snel mogelijk weer terugkrijgt. Bent u de zoon of dochter van een man die in de Arbeidseinsatz moest werken? Dan zijn we ook benieuwd naar uw verhaal.

Op het moment dat de mannen in november 1944 uit hun huizen zijn gehaald, leek het einde van de oorlog nabij, dus dachten velen maar een paar weken weg te zijn. Niemand was erop voorbereid dat voor de meesten het zwaarste deel van de oorlog nog moest komen. Voor de weggevoerde mannen betekende dit een periode van zware arbeid, weinig voedsel en slapen in tochtige barakken. Voor de achterblijvers begon een periode met weinig eten en brandstof, het was immers de hongerwinter van 1944, zonder een man of volwassen zoon voor hulp en steun.

Contact

U kunt contact opnemen door een e-mail te sturen naar onderzoeker Caroline Nieuwendijk. Bellen kan ook via  010-219 1943.

Bijschrift schilderij:
Razzia in Schiedam op 10 november 1944 door kunstenaar Herman Seij. Hij zat ondergedoken in Schiedam en zag de stroom gearresteerde mannen langslopen en maakte er nog tijdens de oorlog dit schilderij van.
Collectie Stedelijk Museum Schiedam (S-757)