Presentatie Razzia - Museum Crash '40-'45 - Razzia Monument Rotterdam
1850
post-template-default,single,single-post,postid-1850,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Presentatie Razzia – Museum Crash ’40-’45

Presentatie Razzia – Museum Crash ’40-’45

Op 25 februari 2023 gaven onze vrijwilligers, René Versluijs en Harry van Huut met steun van Susan van der Schoor een presentatie over de razzia van Rotterdam en Schiedam. Daarbij  werden de achtergronden en de gevolgen van de razzia besproken alsmede de vorderingen van de realisatie van het monument. Het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40 – ’45 in Aalsmeerderbrug organiseerde de bijeenkomst.

Bijna 40 belangstellenden, waaronder twee razzia-veteranen, kwamen bijeen in één van de zaaltjes van het museum. Het museum is gevestigd in een fort van de Stelling van Amsterdam. René en Harry vertelden het verhaal van de razzia en de erbarmelijke omstandigheden tijdens de dwangarbeid die op de razzia volgde. Zij deden dat mede vanuit hun persoonlijke betrokkenheid als zonen van ex-dwangarbeiders. Hun beide vaders waren in hetzelfde kampement ondergebracht en tewerkgesteld op een spooremplacement in de buurt van Krefeld. Het emplacement werd herhaaldelijk gebombardeerd door zowel de Engelsen als de Amerikanen.

De aanwezigen toonden veel belangstelling voor de voorbereidingen voor de onthulling van het monument op 10 november a.s. Daarbij gaf het optreden van Susan en Harry als “tableau vivant” een indringende illustratie van het monument en de emotionele lading ervan: eerst bij elkaar en dan uit elkaar. Na afloop is er nog lang nagepraat met de razzia-veteranen en de andere aanwezigen, waaronder ook een aantal jongeren.