13 dec Project – Verhaal van mijn vader
Onze partner Stichting De Zoek naar Schittering organiseerde met het project “Verhaal van mijn vader” in november 2024 diverse activiteiten rond de herdenking van de razzia van Rotterdam en Schiedam. Deze vonden plaats in en nabij het Dokhuis in Rotterdam-Charlois.
Programma Verhaal van mijn vader
Jiske Foppe van stichting de Zoek naar Schittering benadrukt hoe indrukwekkend zij en Fenneke Hordijk, initiatiefnemer, het vonden om te zien wat het programma en met name de expositie betekende voor veel mensen: “De nood en noodzaak van het voortdurend blijven delen van het verhaal van de razzia toonde zich juist tijdens de expositie in alle toonaarden: in de gesprekken die zijn gevoerd, de vragen die worden gesteld en de tranen die worden geplengd.” Zij hopen beiden dat deze aandacht voor de razzia blijvend is en de expositie ergens duurzaam kan worden ondergebracht.
Expositie – Stemmen van de razzia
De expositie bestond uit informatiepanelen met feiten en persoonlijke verhalen. Er was een interview compilatie samengesteld door Erik de Jager (Reis van de Razzia) van 5 mannen die via de Sluisjesdijk naar Kamp Wezep en Duitsland werden gedeporteerd.
Klik voor de interview compilatie met vijf razziaslachtoffers
De persoonlijke verhalen van nabestaanden die hun verhaal deelden op de expositie worden in een later stadium online beschikbaar gesteld.
Beeldende kunstwerken van de 4 kunstenaars Fenneke Hordijk, Michiel Brink, Inge Aanstoot en Alejandra Huerta reflecteerden op de razzia. De expositie werd goed bezocht, vooral door nabestaanden, tot in de derde generatie.
Activiteiten – Verhaal van mijn vader
Het activiteitenprogramma was een groot succes. De oplevering van de gevelteksten en de openings expositie, de theatervoorstelling Houd Moed!, de Luistervoorstelling van Verhalenhuis Belvédère, de documentaires Razzia 1944 en Razzia van Rotterdam met een lezing van René Versluis, en de lezing van Lotfi El Hamidi werden zeer goed bezocht.
De wandelingen in Charlois in samenwerking met Historisch Charlois, en het lesprogramma voor scholen in Charlois vonden goede aftrek. Daarnaast vonden nog meer bijeenkomsten plaats, onder andere met nabestaanden. Het aantal positieve en emotionele reacties was groot. Het toonde nogmaals aan hoe belangrijk het is vanaf nu jaarlijks naast de herdenking ook dit soort activiteiten op te zetten.
Poëzie en lezing
Er is een indrukwekkende lezing geschreven met de titel “Het begint met woorden” door Lotfi El Hamidi, historicus en chef opinie van het NRC. De dichters Amber Rahantoknam, Miguel Santos en spoken word artist Sergio Gomes schreven nieuw werk over de razzia van Rotterdam en Schiedam. De finissage waarop dit te zien was, was een groot succes.
Klik voor de lezing, de gedichten en de performances
.
Achtergrondinformatie over de razzia
Verhaal van mijn vader heeft ten behoeve van haar project een verzameling verwijzingen aangelegd die ondersteunend kunnen zijn bij eigen onderzoek naar de razzia en de gevolgen daarvan.
Woord van dank namens Verhaal van mijn vader
Stichting Razzia Monument Rotterdam was hoofdpartner van het project Verhaal van mijn vader. Daarnaast werd samengewerkt met partners het Dokhuis, Woonstad, het Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, Verhalenhuis Belvédère, stichting Historisch Charlois en de RET, die het project mede mogelijk maakten. Ook gaat veel dank uit naar de diverse nabestaanden van de gedeporteerden uit 1944 en anderen voor hun verhalen, documenten en enthousiasme.
Tot slot is er grote dank voor de fondsen die het project ondersteunen: Vfonds, stichting ter bevordering van Volkskracht, Gemeente Rotterdam, Job Durafonds, Elise Mathilde Fonds, Stichting Daniel van der Vorm, Erasmusstichting, DeltaPort Donatiefonds en CultuurConcreet.