Razzia Rotterdam Bank - Dinxperlo - Razzia Monument Rotterdam
3542
post-template-default,single,single-post,postid-3542,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Razzia Rotterdam Bank – Dinxperlo

Razzia Rotterdam Bank – Dinxperlo

Na de razzia in november 1944, komen 250 Rotterdamse mannen terecht in Suderwick, net over de grens bij Dinxperlo (Gelderland). Met gevaar voor eigen leven helpen inwoners deze mannen met voedsel, kleding en medicijnen. Na de oorlog schenken de dankbare Rotterdammers in 1950 een mooie houten bank met een bronzen plaquette aan de inwoners van Dinxperlo . In de loop der jaren ging de bank verloren, maar op 28 februari 2025 is een nieuwe bank geplaatst. 

Nieuwe bank en bestaande plaquette

Plaquette DinxperloTijdens de onthulling van het Razzia Monument in 2023 is ook een delegatie uit Dinxperlo-Suderwick aanwezig. Op de terugreis besluiten ze, dat de verloren Rotterdam Bank in ere moest worden hersteld, in de vorm van een nieuwe duurzame halfronde bank naast de originele bronzen plaquette.

De initiatiefnemers, onder leiding van Freek Diersen, die eerder Koninklijk werd onderscheiden voor zijn verbindende vrijwilligerswerk, hebben samen met de gemeente Aalten-Dinxperlo een waardige opvolger gerealiseerd. Deze is geplaatst op het plein waar de oorspronkelijke bank stond. Wethouder Erik Groters zorgde ervoor dat het geheel goed werd ingepast op het volledig vernieuwde inrichtingsplan van het dorp.

Foto: De originele bronzen plaquette

Onthulling

Op 28 februari 2025 is de nieuwe Rotterdam Bank onthuld door burgemeester Anton Stapelkamp. Hij toonde al eerder grote betrokkenheid bij de razzia door de onthulling van een razzia-plaquette in Rotterdam Schiebroek-Hillegersberg bij de voormalige RET Remise, enkele jaren geleden. Het was een eer dat René Versluis, namens stichting Razzia Monument Rotterdam, als vertegenwoordiger van de Rotterdammers de onthulling samen met de burgemeester mocht uitvoeren.

In zijn toespraak memoreert René de verschrikkingen van de razzia en de grote gevolgen voor alle slachtoffers, zowel degenen die gingen als degenen die achterbleven. Zij gingen schokkende tijden tegemoet in deze laatste oorlogsmaanden. Zonder de hulp van de burgerbevolking tijdens de dwangarbeid in Duitsland hadden er mogelijk nog meer slachtoffers gevallen. Het is bijzonder dat de Rotterdamse mannen hun dankbaarheid toonden aan de behulpzame inwoners van Dinxperlo door hen na de oorlog een bank met plaquette te schenken. Het is zeer goed dat er nu weer een nieuwe duurzame bank is geplaatst en dat de plaquette een prominente plek heeft, naast deze Rotterdam Bank. René ziet het als een gouden medaille voor alle hulpvaardige inwoners van Dinxperlo van destijds die best met trots permanent zichtbaar mag blijven.

Lindeboom

Na de onthulling is een lindeboom geplant achter de bank, net als in 1950. De lindeboom is bekostigd met een collecte tijdens de Razzia Herdenkingsdienst vorig jaar in Suderwick. Voorzitter Johannes Hoven van Heimatverein Suderwick, organisator van deze dienst, overhandigde de cheque aan burgemeester Stapelkamp. Vervolgens was de eer aan wethouder Erik Groters, René Versluis en Johannes Hoven om de boom te planten onder toeziend oog van de mannen van de plantsoenendienst. De onthulling trok veel lokale belangstelling. Naast de burgemeester van Suderwick-Bocholt was ook de plaatselijke pers ruim vertegenwoordigd.

De bank verdween weliswaar tijdelijk, maar de menselijke band tussen Rotterdam en Dinxperlo doorstond de tijd. De nabestaanden van de razzia en de nazaten van de hulpvaardige bevolking hebben elkaar weer gevonden en de verbinding tussen Rotterdam en Dinxperlo-Suderwick is bestendigd. De Rotterdam Bank is weer voor iedereen te bewonderen en te gebruiken.

Oproep slachtoffers en nabestaanden 

Graag komen we in contact met razzia-slachtoffers die destijds in Dinxperlo en Suderwick terechtkwamen of met hun nabestaanden. Stuur ons per mail een bericht en we nemen contact op.

Aanvullende documentatie

Lees meer over het historisch onderzoek (Nederlands)

Lees uitgebreid artikel van Heimatverein Suderwick (Duits)