Verhalenhuis Belvédère & Razzia Monument
1771
post-template-default,single,single-post,postid-1771,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Verhalenhuis Belvédère & Razzia Monument

Verhalenhuis Belvedere

Verhalenhuis Belvédère & Razzia Monument

In samenwerking met Verhalenhuis Belvédère wil Stichting Razzia Monument Rotterdam persoonlijke verhalen vastleggen. Verhalen van mannen die de razzia nog hebben meegemaakt, van vrouwen die achterbleven, verhalen van hun kinderen of kleinkinderen. Maar ook verhalen van Rotterdammers en Schiedammers van nu, die eveneens hun partner of gezin ooit moesten achterlaten, omdat de situatie in het thuisland te gevaarlijk, te schrijnend of te uitzichtloos werd. En verhalen van gezinnen die juist eerst moesten achterblijven in grote onzekerheid, maar die later alsnog werden herenigd.

logo belveder

Razziamonument Rotterdam
Op 10 november 2023 wordt aan de Parkkade het Razzia Monument Rotterdam onthuld, een beeld van een vrouw en man, duidelijk gescheiden van elkaar. Op 10 en 11 november 1944 vond de razzia van Rotterdam en Schiedam plaats. In twee dagen tijd pakte de Duitse bezetter 52.000 mannen op. Zij werden gedeporteerd en tewerkgesteld als dwangarbeider, veelal in Duitsland.

Het Razziamonument, gemaakt door de Rotterdamse beeldend kunstenaar Anne Wenzel, toont het leed van deze mannen én van hun vrouwen, kinderen en andere familieleden die achterbleven. Het monument is een plek waar mensen kunnen stilstaan bij die ingrijpende gebeurtenis, bij de trauma’s, de angst en de grote onzekerheid over wat de toekomst brengen zou.

Actualiteit
Nog altijd worden gezinnen noodgedwongen gescheiden, door oorlog, door conflicten, door politieke of economische situaties. Het Razziamonument is daarom niet alleen plek voor de geschiedenis van toen, maar ook van nu, van de toekomst, van alle tijden. Eenieder heeft zijn of haar eigen verhaal bij dit monument.

Persoonlijke verhalen
In samenwerking met Verhalenhuis Belvédère wil Stichting Razzia Monument Rotterdam die persoonlijke verhalen vastleggen.

Iedereen, jong, oud, nieuw, is van harte welkom om te komen vertellen, alleen of samen; iemand meenemen mag altijd. Alle interviews worden vereeuwigd in het Stadsarchief Rotterdam. Zo blijven de verhalen bewaard voor de toekomst en kunnen ze doorgegeven worden aan komende generaties.

Voor aanmelden of voor meer informatie kan een e-mail gestuurd worden naar Verhalenhuis Belvédère of naar Stichting Razzia Monument Rotterdam.