Voortgang Monument (deel 3) - Razzia Monument Rotterdam
2296
post-template-default,single,single-post,postid-2296,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Voortgang Monument (deel 3)

Voortgang Monument (deel 3)

De laatste hand wordt gelegd aan het opbouwen van de beelden van het monument, een staande vrouw en een zittende man. De tientallen losse onderdelen worden na het glazuren als een meer dan levensgrote puzzel samengevoegd.

Elk onderdeel is genummerd en aan de hand van een minutieus draaiboek wordt alles op de juiste plek aangebracht.

Hierna worden de holle ruimten voorzien van een wapening van betonijzer en opgevuld met cement. Door deze werkwijze zijn de beelden solide en duurzaam genoeg om te kunnen en mogen worden geplaatst in de openbare ruimte. Aan dit proces zijn uitgebreide berekeningen vooraf gegaan en is daarbij ook gekeken naar de noodzakelijke uitvoering van fundering. Deze berekeningen zijn ons ter beschikking gesteld door het ingenieursbureau van aannemingsbedrijf J.P. Van Eesteren. Daarvoor zijn wij uiteraard zeer erkentelijk.

Nadat de montage is voltooid in de werkplaats bij Zuliani Kunst en Terrazzo te Zoetermeer, worden de nodige voorbereidingen getroffen voor het transport naar Rotterdam. Dat is een flinke operatie waarvoor zwaar materieel nodig is. De twee beelden wegen samen ongeveer 19 ton, de voetstukken en twee bijbehorende terrazzo-banken wegen bij elkaar ongeveer 17 ton. Dat is in totaal zo’n 36 ton.

De te plaatsen materialen worden op de plek van het monument aangevoerd in de week voorafgaande aan de plaatsing. Op die locatie, het plantsoen naast het van Ommerenhaventje aan de Parkkade, zijn al eind september de benodigde funderingen aangebracht. Vanwege veiligheidsvoorschriften moest dit namelijk nog vóór 1 oktober gebeuren. Na die datum zijn graafwerkzaamheden in de nabijheid van een havenkade, die de Parkkade is, niet toegestaan.

Naast het plaatsen van de twee beelden en de twee banken, wordt het grasveld hersteld en worden er ook twee nieuwe bomen geplant. Door storm en ziekte waren twee bomen verloren gegaan. De bestaande bomen en de herplanting in het plantsoen vormen een onderdeel van het integrale artistieke ontwerp van het monument.