Voortgang realisatie monument (deel 2) - Razzia Monument Rotterdam
2096
post-template-default,single,single-post,postid-2096,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Voortgang realisatie monument (deel 2)

Razzia Monument - Bronsgieterij Kemner

Voortgang realisatie monument (deel 2)

Op meerdere plekken wordt hard gewerkt aan de vormgeving van het Razzia Monument Rotterdam

Het monument bestaat uit onderdelen van verschillende materialen. Deze worden los van elkaar en op verschillende plekken vervaardigd. Zo worden naast de twee mensfiguren, ook banken en sokkels van terrazzo gemaakt en worden schilden gegoten. Op de locatie van het monument, aan de Parkkade, wordt uiteindelijk alles samengevoegd tot één geheel.

Beide beelden zijn in eerste instantie uit een stuk geboetseerd. Vervolgens zijn deze in hanteerbare stukken gesneden. Daarna zijn ze in de oven gebakken en volledig geglazuurd. De losse stukken worden dan samengevoegd tot complete beelden. Tijdens dit samenvoegen, worden de uitgeholde stukken gevuld met cement en voorzien van een bewapening. Op deze manier wordt het monument niet alleen toekomstvast geconstrueerd, maar krijgt het ook de noodzakelijke stevigheid. Het mag uiteraard onder geen enkele omstandigheid gevaar voor bezoekers opleveren. Het samenvoegen en vullen wordt uitgevoerd door het in steenbewerking gespecialiseerde bedrijf: Zuliani Kunst en Terrazzo.

De beelden worden omringd door banken van terrazzo (een materiaal met onder andere marmerkorrels). Voor deze banken zijn speciale mallen gemaakt, waarin de marmerkorrels gemengd met cement worden gestort. Na het uitharden worden tenslotte de zichtbare delen geschuurd. De banken bieden bezoekers aan het monument een mogelijkheid om even plaats te nemen.

Beide beelden worden voorzien van een ovaal object, zodat zij symbolisch met elkaar verbonden zijn. Deze ovalen zijn gegoten, door Kemner Gieterij en moeten nog op de juiste kleur gebracht worden.

Foto’s: Lotte Stekelenburg