10 dec Gedenkteken Razzia Schiedam
Foto: Laurens Priester
Ook in Schiedam is tijdens de razzia van 10 november 1944 een groot deel van de jonge mannelijke bevolking opgepakt en afgevoerd. Ter nagedachtenis daaraan is op 10 november 2024 een gedenkteken geplaatst op de Koemarkt. Het gedenkteken is een initiatief van de stichting tot Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG) en is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam en Winkelcentrum Passage Schiedam.
Vanuit alle wijken van de stad worden op 10 november 1944, ook in Schiedam, de jongens en mannen van 17 tot en met 40 jaar uit hun huizen gehaald of van straat geplukt. In eerste instantie worden zij samengedreven op de concentratieplaats Koemarkt. Vervolgens moeten zij lopen naar havenloodsen in de Lek- en Merwehaven te Rotterdam. Daarna worden ze met hun Rotterdamse medeslachtoffers afgevoerd naar met name Duitsland, om daar dwangarbeid te moeten verrichten.
Foto: Koemarkt omstreeks 1943 – Stadsarchief Schiedam
Razzia Gedenkteken
Meer informatie over het gedenkteken is te vinden op de website van de initiatiefnemer, de Schiedamse herdenkingsstichting VNFG.
De razzia in Schiedam
Op de website van het Stadsarchief Schiedam is een pagina ingericht met informatie over de razzia in Schiedam. Daarbij is ook een aantal verhalen van slachtoffers opgenomen.
Oproep voor razzia documentatie
Ten behoeve van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Stadsarchief Schiedam, worden ooggetuigen en familieleden van slachtoffers opgeroepen documenten en/of brieven van Schiedamse razzia-slachtoffers te schenken. Klik voor meer informatie.